dinsdag 17 januari 2023

Ahrimans Zweinstein

Laten we nooit denken dat Ahriman zal verschijnen als een soort bedrieger die de mensen voor de gek houdt. Nee, inderdaad! Liefhebbers van gemak die weigeren iets met de geestelijke wetenschap te maken te hebben, zouden ten prooi vallen aan zijn magie, want door middel van deze geweldige toverkunsten zou hij in staat zijn grote aantallen mensen tot zieners te maken - maar op zo'n manier dat de helderziendheid van elk individu strikt gedifferentieerd zou zijn. Wat de ene persoon zou zien, zou een tweede en een derde niet zien. Er zou verwarring heersen en ondanks het feit dat mensen ontvankelijk zijn gemaakt voor helderziende wijsheid, zouden zij onvermijdelijk in conflict raken door de enorme verscheidenheid van hun visies. Uiteindelijk zouden zij echter allemaal tevreden zijn met hun eigen specifieke visie, want ieder van hen zou in staat zijn in de geestelijke wereld te zien. Zo zou alle cultuur op aarde ten prooi vallen aan Ahriman. De mensen zouden aan Ahriman ten prooi vallen, eenvoudigweg omdat zij door hun eigen inspanningen niet hebben verworven wat Ahriman bereid en in staat is hun te geven. Er kan geen kwaadaardiger advies worden gegeven dan te zeggen: "Blijf zoals je bent! Ahriman zal jullie allemaal helderziend maken als jullie dat willen. En jullie zullen het willen, want Ahrimans macht zal zeer groot zijn." Maar het resultaat zou de vestiging van Ahrimans koninkrijk op aarde zijn en de omverwerping van alles wat tot nu toe door de menselijke cultuur is bereikt; alle rampzalige neigingen die de mensheid vandaag onbewust koestert, zouden in werking treden.
Onze zorg is dat de wijsheid van de toekomst - een helderziende wijsheid - zal worden gered uit de klauwen van Ahriman. Er zij nogmaals op gewezen dat er slechts één boek van wijsheid is, niet twee soorten wijsheid. De vraag is of deze wijsheid in handen is van Ahriman of van Christus. Het kan niet in de handen van Christus komen, tenzij de mensen ervoor vechten. En ze kunnen er alleen voor vechten door zichzelf voor te houden dat ze door hun eigen inspanningen de inhoud van de geestelijke wetenschap moeten assimileren voordat Ahriman op aarde verschijnt.
Dat, zie je, is de kosmische taak van de geesteswetenschap. Zij bestaat erin te voorkomen dat kennis ahrimanisch wordt - of blijft. Een goede manier om Ahriman in de kaart te spelen is alles wat met kennis te maken heeft uit de confessionele religie te weren en erop aan te dringen dat eenvoudig geloof voldoende is. Als mensen vasthouden aan dit eenvoudige geloof, veroordelen zij hun ziel tot stagnatie en dan kan de wijsheid die van Ahriman gered moet worden, geen ingang vinden. Het punt is niet of mensen de wijsheid van de toekomst al dan niet eenvoudigweg ontvangen, maar of zij er werk van maken; en zij die dat doen moeten de plechtige plicht op zich nemen om de aardse cultuur voor Christus te redden, net zoals de oude Rishi's en ingewijden zich verplichtten niet toe te geven aan Lucifer's voorwaarde dat de mensheid van de aarde zou worden weggelokt.
De kern van de zaak is dat ook voor de wijsheid van de toekomst een strijd nodig is, een strijd zoals die tegen Lucifer werd gevoerd door de oude ingewijden door wiens tussenkomst de spraak- en denkvermogens aan de mensheid werden overgedragen. Zoals het op de ingewijden van de oerwijsheid rustte om Lucifer datgene afhandig te maken wat de menselijke rede, het menselijk intellect, is geworden, zo moet het inzicht dat zich in de toekomst zal ontwikkelen in de innerlijke werkelijkheid van de dingen, worden afgepakt van de ahrimanische machten. Dat zijn de vraagstukken - en deze vraagstukken spelen sterk in op het leven zelf.


http://wn.rsarchive.org/GA/GA0191/19191115p01.html
Deze pagina afdrukken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten